Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Δεν μπορεί να ξέρει ο N. Μιχαλολιάκος τι κάνει κάθε Βουλευτής και οπαδός του κόμματος» κατέθεσε ο ανταποκριτής του Mega


Στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού διεξήχθη σήμερα η πρώτη συνεδρίαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής μετά τη δεκαήμερη διακοπή λόγω της Λαμπρής.

Ως μάρτυρας κατέθεσε ο 47χρονος Παναγιώτης Τσακανίκας, δημοσιογράφος-ανταποκριτής του Mega κατά το παρελθόν και τα τελευταία χρόνια διαχειριστής της ιστοσελίδας  agriniopress.gr.
Ο Τσακανίκας συνέχισε το μπαράζ καταθέσεων από μάρτυρες κατηγορίας οι οποίοι όχι μόνο δεν στηρίζουν, αλλά ευθέως αποδυναμώνουν το κατηγορητήριο.

Πρώτον, διότι αναφέρονται σε υποθέσεις που συνιστούν πλημμελήματα, άρα δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης η οποία προϋποθέτει πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Δεύτερον, διότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι οι επιμέρους πράξεις συνδέονται με το κόμμα, ούτε οι μάρτυρες γνωρίζουν κάποιο πραγματικό περιστατικό που να δείχνει εμπλοκή του Αρχηγού του κόμματος ή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ως σύνολο.

Τρίτον, καταδεικνύεται η «γύμνια» του αποδεικτικού υλικού καθώς, φαίνεται ότι ελλείψει υποθέσεων που να υπάγονται πραγματικά στο άρθρο 187 ΠΚ, η Κλάπα σώρευσε πταισματικές και πλημμεληματικές παραβάσεις, μόνο και μόνο για να δείξει ότι σχημάτισε μία ογκώδη δικογραφία και εξέτασε μεγάλο αριθμό μαρτύρων.

Αυτό φάνηκε ιδιαιτέρως σε σχετική ερώτηση του συνηγόρου Γεώργιου Μιχαλόλια η οποία ετέθη αφού ο μάρτυρας ξεκίνησε να αφηγείται ότι στις 08-05-2013, άγνωστα άτομα χτύπησαν φίλο του Μπαρμπαρούση στο Νοσοκομείο του Αγρινίου, την ώρα που ο Βουλευτής βρίσκονταν εκεί μαζί με τη γυναίκα του.

Το απόγευμα της επόμενης μέρας, σύμφωνα πάντα με τον Τσακανίκα, ο Βουλευτής εθεάθη έξω από καφέ-μπαρ με την επωνυμία “Dewars” όπου συχνάζουν αντιεξουσιαστές, να έχει λογομαχία με θαμώνες.

Στο σημείο εκείνο ο συνήγορος Γ. Μιχαλόλιας υπέβαλε την ακόλουθη ερώτηση: «Τώρα, επειδή αποδώσατε πολλά θέματα στο ότι υπάρχει μία κεντρική καθοδήγηση. Η κεντρική ηγεσία της Χρυσής Αυγής γνώριζε ότι κάποιοι θα επιτεθούν στη γυναίκα του Μπαρμπαρούση στο νοσοκομείο του Αγρινίου;

Μ(μάρτυρας): Όχι. Σαφώς όχι.
Δ: Ποια η αιτία που όπως λέτε ο Βουλευτής πήγε την επόμενη μέρα έξω από το Dewars;
Μ: Θα θεώρησε ότι τα άτομα μέσα ευθύνονται για την επίθεση που δέχθηκε την προηγούμενη μέρα.
Δ: Συνδέεται αυτό με κεντρικές εντολές από την ηγεσία κατά τη γνώμη σας;
Μ: Δεν λέω ότι υπήρχε εντολή. Δεν νομίζω να γνώριζε ο Μιχαλολιάκος ότι θα κάνει φασαρία ο Μπαρμπαρούσης έξω από το Dewars.»
Επίσης, σε άλλες ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ο Τσακανίκας απάντησε τα εξής:
«Δ: Σας απείλησε ποτέ κανένας από τη Χρυσή Αυγή; Σας έψαξε ποτέ κανένας ξανά;
Μ: Όχι.
Δ: Σας πήρε κάποιος τηλέφωνο, ήρθε κάποιος να σας πει είμαι από τη Χρυσή Αυγή φάε και δυο μπουνιές;
Μ: όχι.
Δ: Άρα μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν έχει συμβεί οτιδήποτε;
Μ: Ακριβώς.

Δ: Είδατε τον κύριο Μπαρμπαρούση έξω από το Dewars;
Μ: Όχι.
Δ: Τότε στην κατάθεσή σας στην αστυνομία γιατί λέτε ότι τον είδατε εσείς ο ίδιος;
Μ: Δεν τον είδα. Από πληροφορίες το έμαθα το περιστατικό.
Δ: Ωστόσο δώσατε ένορκη κατάθεση ότι δήθεν τον είδατε εσείς ο ίδιος. Μάλιστα, στην ίδια κατάθεση  αναφέρετε και κάτι άλλο στη συνέχεια: “Μετά τον αρχικό μου αιφνιδιασμό, εκνευρίστηκα και τον έβρισα κι εγώ”. Αυτό κύριε μάρτυρα εσάς σας δείχνει φόβο; Συνάδει με άνθρωπο που είναι φοβισμένος;
M: Εγώ έτσι αντέδρασα τότε. Τον έβρισα και του είπα : “ για έλα από το γραφείο να τα πούμε”.
Δ: Με ποιες φράσεις τον βρίσατε;
Μ: Δεν θυμάμαι.
Δ: Αναφερθήκατε και σε δύο άλλα περιστατικά που έγιναν έξω το κατάστημα Dewars σε άλλα χρονικά διαστήματα. Ένα με 7-8 κρανοφόρους που προκάλεσαν φθορές στην εξωτερική πλευρά του μαγαζιού και σε ένα άλλο που μάθατε ότι κάποιοι έριξαν ισχυρά δυναμιτάκια έξω από το μαγαζί.  Το περιστατικό με τα δυναμιτάκια το είδατε;
Μ: όχι. Ήταν αργά το βράδυ και δεν πρόλαβα να δω απλά άκουσα το θόρυβο.
Δ: Αφού δεν είδατε πώς ξέρετε ποιοι το κάνανε;
Μ: Είπα εγώ ότι ξέρω; Δεν μπορώ να ξέρω ποιοι το κάνανε.
Δ: Στο άλλο περιστατικό, το πρώτο με τους 7-8 κρανοφόρους, από πού προέρχεται η πληροφόρησή σας ότι  τα αυτοκίνητα ανήκουν σε Χρυσαυγίτες;
Μ: Από αστυνομικούς.
Δ: Ποιους;
Μ: Θέλετε να τους κατονομάσω;
Δ: Ναι.
Μ: Από πληροφορίες. Από την αστυνομία γενικά.
Δ: Εσείς προσωπικά ξέρετε σε ποιους ανήκουν τα οχήματα;
Μ: όχι.
Δ: Ξέρετε ποιοι ήταν οι 7-8 κρανοφόροι;
Μ: όχι δεν γνωρίζω.
Δ: Μπορείτε να προσωποποιήσετε ευθύνες για αυτό περιστατικό;
Μ: όχι.»

Η επόμενη συνεδρίαση θα διεξαχθεί την Πέμπτη 27 Απριλίου στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών.