Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Δίκη Χρυσής Αυγής: Καμία αντιποίηση Αρχής ούτε φθορές εμπορευμάτων υπήρξαν στην λαϊκή αγορά Μεσολογγίου


Από τη Μ. Δευτέρα ξεκίνησαν να καταθέτουν οι μάρτυρες κατηγορίας για την υπόθεση της λαϊκής αγοράς Μεσολογγίου.

Μέχρι και σήμερα, Μ. Τετάρτη, κατέθεσαν οι Αντώνης Μπαρμπετάκης, Πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών Μεσολογγίου, Μουρκογιάννης Νικόλαος, αστυνομικός στο ΑΤ Μεσολογγίου, Βασιλική Μπαουστάνου, δημοτική αστυνομικός στο Δήμο Μεσολογγίου και η Ανδρομάχη Παπαζήση, εκπαιδευτικός.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι για την εν λόγω υπόθεση έχει ήδη από τον Νοέμβριο του 2014 εκδοθεί απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Μεσολογγίου, με  την οποία τόσο ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης όσο και οι λοιποί κατηγορούμενοι κρίθηκαν ΑΘΩΟΙ για όλες τις κατηγορίες. Δηλαδή κρίθηκε ότι δεν υπήρξαν ούτε φθορές εμπορευμάτων ούτε αντιποίηση αρχής. Η εν λόγω απόφαση έχει πια καταστεί αμετάκλητη και δεν μπορεί να προσβληθεί με οποιοδήποτε ένδικο μέσο.  

Ως εκ τούτου, οι καταθέσεις των μαρτύρων γίνονται εκ περισσού και κατόπιν εορτής, καθώς δεν μπορούν να ανατρέψουν την ποινική αξιολόγηση της υπόθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, από τις καταθέσεις όλων των μαρτύρων, προέκυψε ως κοινή συνισταμένη το συμπέρασμα ότι η υπόθεση της λαϊκής Μεσολογγίου ήταν ένα γεγονός ήσσονος σημασίας, το οποίο διογκώθηκε υπέρμετρα από τα ΜΜΕ.

Ακολουθούν τα κυριότερα αποσπάσματα.


Μπαρμπετάκης: «Εκείνη την περίοδο είχαν έξαρση τα φαινόμενα των παρανόμων μικροπωλητών. Κατά καιρούς υπήρχαν έγχρωμοι που δημιουργούσαν προβλήματα στη λαϊκή. Υπήρχαν και άτομα που γίνονταν επιθετικά. Εμπόδιζαν άλλους νόμιμους μικροπωλητές να βάλουν τους πάγκους τους και να δουλέψουν. Η δημοτική αστυνομία αδυνατούσε να τους αντιμετωπίσει. Μετά το περιστατικό άλλαξε το νομικό πλαίσιο, ανέλαβε η αστυνομία τον έλεγχο και βελτιώθηκε η κατάσταση… Τα άτομα που ήρθαν με τον Βουλευτή δεν κρατούσαν κάτι στα χέρια. Κάτι χαρτόκουτα κλώτσησαν για δέκα δευτερόλεπτα. Όχι κιβώτια με εμπορεύματα. Δεν είδα κατεστραμμένα εμπορεύματα. Ο Μπαρμπαρούσης δεν ακριβώς μαζί με την ομάδα. Στεκόταν στους πάγκους των μικροπωλητών και μίλαγε για αρκετή ώρα με τον κόσμο. Τους χαιρετούσε και συζητούσαν μαζί του. Οι Χρυσαυγίτες δεν έκαναν έλεγχο στα χαρτιά των αλλοδαπών. Είχαν ήδη φύγει όταν πλησίασαν οι Χρυσαυγίτες...
Ερ: Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι ήρθε ο Βουλευτής;  Για εθιμοτυπική επίσκεψη ή για να κάνει ελέγχους;
Απ: Για να μιλήσει με τον κόσμο και να κάνει δημόσιες σχέσεις.
Ερ.: Γιατί έφυγαν τρέχοντας οι αλλοδαποί μικροπωλητές;
Απ: Δεν είδα να τους διώχνει κανένας. Έφυγαν μόνοι τους, προφανώς γιατί δεν είχαν χαρτιά για τα προϊόντα τους…δεν είχαν άδεια, ήταν παράνομοι. Αν ήταν νόμιμοι δεν είχαν λόγο να φύγουν…Οι Χρυσαυγίτες δεν έλεγαν μόνο για τους ξένους, έλεγαν για όλους τους παράνομους, Έλληνες και αλλοδαπούς.
Ερ: Θεωρείτε ότι αυτό που έγινε είχε σχέση με τον έλεγχο των λαϊκών αγορών;
Απ: Όχι, θεωρώ ότι σχετίζονταν με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα  εκείνη την εποχή περί παράνομων μικροπωλητών….Ο κόσμος ήταν μοιρασμένος, άλλοι έλεγαν αρνητικά, άλλοι θετικά για αυτό που έγινε…Για μένα σκοπός της παρουσίας του Βουλευτή και της ομάδας του ήταν να αναδείξει το πρόβλημα των παράνομων μικροπωλητών ώστε να επιλυθεί…»

Μουρκογιάννης: «Γύρω στις 8 παρά δέκα το πρωί ήμουν έξω από τη λαϊκή και περίμενα το κλιμάκιο της δημοτικής αστυνομίας για να διενεργήσουμε ελέγχους… Εγώ ήμουν για βοήθεια, απλά για συνδρομή μήπως αρνηθεί κάποιος να δείξει την άδειά του. Διέκρινα τους δημοτικούς αστυνομικούς να μιλάνε με τον Μπαρμπαρούση και άλλα 10 περίπου άτομα. Δεν ξέρω αν ήταν οπαδοί του κόμματος….Οι συνάδελφοι της δημοτικής αστυνομίας μου είπαν ότι κάποια από τα άτομα τους ζήτησαν να κάνει ελέγχους η δημοτική αστυνομία και αυτοί να παρακολουθούν αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Δεν ζήτησαν να κάνουν ελέγχους οι ίδιοι, θέλανε απλά να διαπιστώσουν αν όντως γίνονταν έλεγχοι και αν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας…Μετά από λίγο μπήκαμε μέσα στη λαϊκή μαζί με τους δημοτικούς αστυνομικούς… Ενώ διενεργούσαμε ελέγχους διέκρινα τα ανωτέρω άτομα της Χρυσής Αυγής να αποχωρούν από το χώρο της λαϊκής χωρίς κάποιος από τους πολίτες ή τους μικροπωλητές να μας φωνάζουν για να μας καταγγείλουν το οτιδήποτε…Μετά γύρισα στο τμήμα μου, στο ΑΤ Μεσολογγίου…Όταν επέστρεψα στη λαϊκή, διατρέξαμε όλο το χώρο από κοινού με το Διοικητή μου, αλλά δεν βρήκαμε πάγκους, πέραν από κάτι χαρτοκούτια στην άκρη του δρόμου, ούτε όμως και κάποιος από τη λαϊκή ή μικροπωλητής ήρθε να μας πει κάτι… Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου να γίνεται έλεγχος εγγράφων…».    

Μπαουστάνου: «Είμαι υπάλληλος του Δήμου Πατρέων, με δήμαρχο τον κύριο Πελετίδη. Τότε ήμουν δημοτική αστυνομικός στο Μεσολόγγι. Γύρω στις 9 το πρωί ήμουν έξω το χώρο της λαϊκής και περίμενα για να κάνω ελέγχους. Με πλησίασαν κάποια άτομα, όχι ο ίδιος ο Βουλευτής κος Μπαρμπαρούσης και μας ζήτησαν να ελέγχουμε εμείς και να μας ακολουθούν αυτοί για να μας ελέγχουν αν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Μετά από λίγο ήρθαν και μικροπωλητές οι οποίοι ζήτησαν να γίνει το ίδιο και να παρίστανται στον έλεγχο…Εγώ δεν είδα κατεστραμμένα εμπορεύματα, απλά λίγα μικροαντικείμενα πεταμένα κάτω…Εμείς κάναμε ελέγχους, αλλά υπήρχε το φαινόμενο οι παράνομοι αλλοδαποί να μαζεύουν για λίγο την πραμάτεια τους και μετά από λίγη ώρα να επιστρέφουν και να συνεχίζουν να τα πουλάνε όταν εμείς είχαμε φύγει…Ακόμα και όταν διαπιστώναμε κάποιον να πουλάει χωρίς άδεια, δεν ήταν πάντα εφικτό να προχωρήσουμε σε κατάσχεση των εμπορευμάτων, διότι πότε έλειπε ο αστυνομικός, πότε έλειπε το απορριμματοφόρο του Δήμου το οποίο θα καθάριζε το χώρο….Αν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι προϋποθέσεις δεν μπορούσαμε να κάνουμε κατάσχεση…Ξέρω ότι είχαν δημιουργηθεί εντάσεις στη λαϊκή λόγω της συνεχιζόμενης παρουσίας αλλοδαπών παράνομων μικροπωλητών..»

Παπαζήση: «Το πρωί του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου 2012 ήμουν στη λαϊκή για να ψωνίσω κάποια προϊόντα… Άκουσα από μακριά τη φασαρία που γινόταν, αλλά εκείνη την ώρα δεν έβλεπα ακριβώς τι γινότανε... Εγώ ανήκω στο χώρο της αριστεράς. Παλιά ήμουν και συνδικαλίστρια στην ΕΛΜΕ. Όταν οι Χρυσαυγίτες έφευγαν από τη λαϊκή, πέρασαν από μπροστά μου. Εγώ εναντιώθηκα αυτό που είχε γίνει και τους είπα ότι δεν έχουν δικαίωμα να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, ενώ άλλοι είναι αρμόδιοι για την επιβολή του νόμου…
Εξέφρασα τη διαφωνία μου και σίγουρα κατάλαβαν ότι είμαι πολιτικά αντίθετη προς αυτούς, αλλά δεν με πείραξε κανένας. Μου απάντησαν απλά λεκτικά. Ένας με είπε «ευρωμαρξίστρια» και ένας άλλο ότι «εδώ δεν είναι Κορέα»….Και αργότερα, κανένας από τη Χρυσή Αυγή δεν στράφηκε εναντίον μου, δεν είχα κάποια ενόχληση ούτε στοχοποιήθηκα. Εγώ την ώρα που είδα τους Χρυσαυγίτες δεν αισθάνθηκα φόβο, ούτε ότι απειλούμαι από την παρουσία τους. Ούτε ο κόσμος αισθάνθηκε φόβο, συστολή μόνο. Οι πολίτες άλλοι έλεγαν μπράβο που ήρθατε και άλλοι σχολίαζαν αρνητικά. Μία μανάβισσα τους έλεγε μπράβο. Από ό, τι κατάλαβα είχαν πρόβλημα μόνο με τους παράνομους, είχαν σκοπό να επιβάλλουν την νομιμότητα. Επειδή η αστυνομία δεν έκανε τη δουλειά τους, ήθελαν να επιβάλουν το νόμο. Διαμαρτύρονταν γιατί δεν εφαρμόζονταν ο νόμος… Οι αλλοδαποί δεν έφυγαν επειδή τους έδιωξαν οι Χρυσαυγίτες, έτρεξαν επειδή δεν είχαν άδεια μικροπωλητή και ίσως ούτε άδεια παραμονής και ήταν παράνομοι…. Δεν άκουσα να δίνονται εντολές…Εγώ ήρθα να καταθέσω μόνο για το περιστατικό στο Μεσολόγγι. Όχι για κάτι άλλο».

Το Δικαστήριο διέκοψε τις εργασίες του για τις εορτές του Πάσχα και η επόμενη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 25 Απριλίου 2017.