Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Δίκη Χρυσής Αυγής: Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης η πολιτική αγωγή - Επιτέθηκαν στον μάρτυρα, επειδή δήλωσε ότι δεν ευσταθεί το κατηγορητήριο!

Με τον πιο εμφατικό τρόπο αντικρούστηκε σήμερα το κατηγορητήριο που αφορά μία εκ των 32 υποθέσεων οι οποίες τον Σεπτέμβριο του 2013 είχαν-ελέω Δένδια-συσχετιστεί με την δικογραφία της Χρυσής Αυγής.

Ειδικότερα, τον Νοέμβριο του 2012, ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή είχε προγραμματίσει πολιτική εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Belvedere» στην Κρήτη.

Μία ώρα περίπου πριν την έναρξη της εκδήλωσης, 200 αναρχικοί με κράνη και ξύλινα κοντάρια ξεκίνησαν πορεία από το κέντρο της Χερσονήσου με προορισμό το «Belvedere».

Καθ’ οδόν, οι συμμετέχοντες στην παράνομη αντισυγκέντρωση άρχισαν να φωνάζουν απειλητικά συνθήματα, να προπηλακίζουν πολίτες που προσέρχονταν στην εκδήλωση, να εμποδίζουν την προσέλευσή τους σε αυτή και να προκαλούν φθορές στα αυτοκίνητά τους.

Κατόπιν όλων αυτών, ο Βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης εξήλθε του ξενοδοχείου και ζήτησε μετ’ επιτάσεως από τους επικεφαλείς των αστυνομικών δυνάμεων να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να διεξαχθεί η εκδήλωση χωρίς προβλήματα.

Όμως, αντί να συλληφθούν και διωχθούν οι μετέχοντες στην παράνομη αντισυγκέντρωση οι οποίοι-με το έτσι θέλω- έκλεισαν τον δρόμο που οδηγούσε στον χώρο της εκδήλωσης, το Υπουργείο ΠροΠο του Δένδια σχημάτισε δικογραφία κατά του Ηλία Κασιδιάρη με το σκεπτικό ότι λόγω του έντονου ύφους (!) με το οποίο μίλησε στους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων «προέτρεπε τους οπαδούς του να επιτεθούν στους αντιεξουσιαστές». Μιλάμε για κατά φαντασίαν αδικήματα που αποτελούν την επιτομή της πολιτικής δίωξης!

Σήμερα λοιπόν, κατέθεσε ο τότε επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, αστυνομικός διευθυντής Χαρίδημος Φραγκομιχελάκης.

Στα κύρια σημεία της κατάθεσής του, είπε: «ο κος Κασιδιάρης άρχισε από νωρίς  να διαμαρτύρεται για την αντισυγκέντρωση, σε κόσμια πλαίσια όμως…. Η δυσαρέσκειά του έγινε πιο έντονη όταν οι αντιεξουσιαστές άρχισαν να κινούνται από το κέντρο της Χερσονήσου προς το ξενοδοχείο. Ερχότανε σε μένα και μου μιλούσε. Οι οπαδοί του δεν ήταν μαζί του ακριβώς. Ήταν κοντά, αλλά διασκορπισμένοι. Άλλοι στα 2 ή στα 5 μέτρα απόσταση, ενώ άλλοι σε 10 και 50 μέτρα απόσταση...

Δεν ξέρω αν οι οπαδοί του ακούγανε αυτά που μου έλεγε ώστε να θεωρηθεί προτροπή. Εγώ ήμουν στο ένα μέτρο και δεν άκουσα τη φράση που είπε στον Πανταγάκη «θα ‘χετε νεκρούς». Δεν προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό ο Κασιδιάρης για να επιτεθεί στους αναρχικούς. Ούτε προέτρεψε τους οπαδούς του να το κάνουν.  Απλά είχε ψηλά τον τόνο της φωνής του και θεωρώ ότι δημιουργούσε κλίμα έντασης. Όχι ότι προέτρεπε όμως…Ο Κασιδιάρης μου είπε “γιατί δεν συλλαμβάνετε τους αναρχικούς αφού σπάνε καταστήματα και αμάξια;”.  Μου είπε επίσης: “Αυτοί σπάνε αμάξια και εσείς κάθεστε και τον παίζετε”.  Θεωρώ ότι οι οπαδοί του τον ακολούθησαν από περιέργεια, όχι επειδή τους έδωσε κάποια εντολή. Οι Χρυσαυγίτες κινήθηκαν προς τον αστυνομικό κλοιό, αλλά δεν επεχείρησαν να τον διασπάσουν. Ίσως ο Κασιδιάρης πλησίασε τον φραγμό για να μιλήσει μαζί μου…Άλλωστε με τα μέτρα που είχαμε πάρει δεν αφήναμε περιθώρια να δημιουργηθεί κλίμα επιθετικότητας. Ο κος Κασιδιάρης όταν είδε ότι κάναμε αστυνομικό φραγμό και βάλαμε κλούβα κάθετα στο δρόμο, αποχώρησε ήρεμα με τους οπαδούς του προς το ξενοδοχείο..Δεν ξέρω αν η δήλωση του Κασιδιάρη ότι “θα χετε νεκρούς” ήταν σοβαρή ή αστεϊσμός. Αλλά εγώ δεν ένιωσα ότι ήθελε να σπάσει τον φραγμό και να προκαλέσει επεισόδια. Απλά μιλώντας δυνατά δημιουργούσε ένταση. Άλλωστε ανάμεσα στις δύο ομάδες μεσολαβούσε και η κλούβα που έκλεινε τον δρόμο...Μετά από λίγο έφυγε ήρεμα και πήγε στο ξενοδοχείο».  

Τα λεγόμενα αυτά του Φραγκομιχελάκη, τα οποία δεν επιβεβαίωναν το κατηγορητήριο, προκάλεσαν την σπασμωδική αντίδραση των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής οι οποίοι με ειρωνείες και προσβλητικές εκφράσεις επιτέθηκαν λεκτικά στον μάρτυρα! Χωρίς αποτέλεσμα όμως, καθώς αυτός επέμεινε στην άποψή του.  

Επίσης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση κατέθεσε για το ίδιο περιστατικό ο Τηλέμαχος Πανταγάκης, επίσης αξιωματικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου που εκτελούσε υπηρεσία την ημέρα που έλαβαν χώρα τα γεγονότα. Ερωτηθείς σχετικά, ο Πανταγάκης είπε: «Οι αντιεξουσιαστές , στο σημείο όπου κάθονταν, έκλειναν τον κεντρικό δρόμο που οδηγούσε στο ξενοδοχείο. Οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής δεν μπορούσαν να περάσουν από κει. Έπρεπε να κάνουν το γύρο από την εθνική οδό για να έρθουν στην εκδήλωση…Ο Κασιδιάρης διαμαρτύρονταν γι’ αυτό. Τη φράση που μου είπε ότι «θα ‘χεις νεκρούς» δεν την άκουσε ο Φραγκομιχελάκης που ηταν διπλα μου. Οι οπαδοί του κόμματος ήταν πιο μακριά. Θεωρώ ότι δεν την άκουσαν. Μετά από λίγο γύρισαν στο ξενοδοχείο και έγινε ήρεμα η εκδήλωση».

Επόμενη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για αύριο Μ. Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017.