Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Με συνοπτικές διαδικασίες και ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης για το «Αντίπνοια»


Μέσα σε δύο μόλις συνεδριάσεις ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης για το αναρχικό στέκι «Αντίπνοια». Στις 16 Φεβρουαρίου κατέθεσε ο πρώτος μάρτυρας για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ σήμερα εξετάστηκαν οι υπόλοιποι τρεις-από τους τέσσερις συνολικά-μάρτυρες.

Ειδικότερα, προσήλθαν οι Γεώργιος Μηλιαράκης, Βασιλική Μάργαρη και Κατερίνα Γερούκη. Οι μάρτυρες ήταν ιδιαίτερα προκλητικοί και όταν έρχονταν σε δύσκολη θέση δήλωναν «αρνούμαι να απαντήσω» ή «δεν απαντώ σε φασίστες δικηγόρους».

Διαρκώς προέβαιναν σε πολιτικά μανιφέστο και ιδεολογικές διακηρύξεις περί αναρχίας, αντί να δίνουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που τους ετίθεντο.

Φυσικά, η έκφραση προσωπικών απόψεων (ιδίως μάλιστα όταν είναι τόσο γραφικές) δεν λαμβάνεται υπόψη από ένα ποινικό δικαστήριο το οποίο αξιολογεί μόνο πραγματικά περιστατικά και αυτά βάσει αποδείξεων.

Η μαρτυρία του αστυνομικού

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ερώτηση της συνηγόρου του Νικόλαου Κούζηλου, Δήμητρας Βελέτζα, η οποία ρώτησε τον Μηλιαράκη αν το βράδυ μετά το περιστατικό (30-06-2008) εξετάστηκε προφορικά από αστυνομικό.

Ο Μηλιαράκης αρχικά αρνήθηκε ότι την ώρα που βρίσκονταν στο νοσοκομείο έγινε κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια όμως διαφοροποίησε την απάντησή του, λέγοντας ότι «μπορεί και να έγινε, δεν είμαι σίγουρος δεν θυμάμαι, κάποια στιγμή ήρθε κάποιος αστυνομικός αλλά δεν μπορώ να πω σίγουρα ναι ή όχι για το αν μίλησα μαζί του».

Το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό, διότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός (ονόματι Τουρλάκης) καταθέτει ότι το ίδιο βράδυ μίλησε με τον Μηλιαράκη στο νοσοκομείο και τον ρώτησε αν ξέρει ποιοι του επιτέθηκαν. Σύμφωνα με τον αστυνομικό, ο Μηλιαράκης του απάντησε ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα άτομα που του επιτέθηκαν ούτε γνωρίζει ποιοι ήταν αυτοί.

Δηλαδή από ατράνταχτο στοιχείο προκύπτει ότι στην αρχική κατάθεση του Μηλιαράκη δεν υπήρχε καμία αναφορά στη Χρυσή Αυγή, την οποία θυμήθηκε να αναφέρει στην Κλάπα το 2013 πέντε ολόκληρα χρόνια μετά όταν άρχισαν οι πολιτικές διώξεις από το Καθεστώς Σαμαρά και έγινε η απαράδεκτη συνένωση άσχετων δικογραφιών από τον Δένδια.

Αναγνώριση…από τα μάτια

Η υπεράσπιση αμφισβήτησε εντόνως την παρουσία στο περιστατικό των δύο υποτιθέμενων «αυτοπτών μαρτύρων» Βασιλικής Μάργαρη και Κατερίνας Γερούκη. Αυτό, διότι επί τρία χρόνια από το 2008 οι δύο γυναίκες δεν είχαν εμφανιστεί για να δώσουν κατάθεση, ούτε οι παθόντες Ruben Rodriguez και Γιώργος Μηλιαράκης είχαν αναφέρει την ύπαρξή τους ως αυτοπτών μαρτύρων.

Εμφανίστηκαν «ουρανοκατέβατες» τον Μάιο του 2011 και είπαν ότι αναγνωρίζουν δήθεν τους Β. Σιατούνη και Αθ. Στράτο από τα μάτια παρά το γεγονός ότι  σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δράστες είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και φορούσαν κράνος!

Καμία σύνδεση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα

Ματαίως τα μέλη του Αντίπνοια προσπαθούσαν να συνδέσουν τη Χρυσή Αυγή με το περιστατικό που έγινε στο στέκι τους το απόγευμα της 30-06-2008. Τόσο από το δικαστήριο όσο και από την υπεράσπιση ζητήθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει εμπλοκή του κόμματος.

Και οι τρεις μάρτυρες επαναλάμβαναν στερεότυπα: «Οι Βουλευτές γνώριζαν, γιατί η Χρυσή Αυγή είναι ιεραρχική οργάνωση και όλα γίνονται κατόπιν εντολών».

Σε ερώτηση του συνηγόρου Δ. Παπαδέλλη αν έχουν να παραθέσουν ένα συγκεκριμένο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι γνώριζαν, οι μάρτυρες απάντησαν αρνητικά, λέγοντας ότι δεν έχουν να πουν κάποιο συγκεκριμένο πραγματικό περιστατικό.

«Άρα σε τι στηρίζετε αυτό που λέτε;» ξαναρώτησε ο Παπαδέλλης. «Η Χρυσή Αυγή», συνέχισαν οι μάρτυρες, «είναι εγκληματική οργάνωση γιατί είναι παρακράτος, έχει τη στήριξη των ΜΜΕ(!!!), είναι το μακρύ χέρι του συστήματος και δρα σε συνεργασία με την αστυνομία, όλοι οι θεσμοί της αστικής δημοκρατίας και η Δικαιοσύνη συνεργάζονται μαζί τους», είπαν αφήνοντας σύξυλο το Δικαστήριο.

Δηλαδή, ελλείψει στοιχείων, οι μάρτυρες κατέθεσαν θεωρίες για αγρίους αποδεικνύοντας πόσο σαθρό είναι το κατηγορητήριο!

Η δίκη συνεχίζεται αύριο στο Εφετείο Αθηνών.