Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Μάρτυρας για το στέκι «Αντίπνοια»: Η Χρυσή Αυγή από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε κάθε σχέση με το περιστατικό


Με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα για την υπόθεση του αναρχικού στεκιού «Αντίπνοια» συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής, στον απόηχο των επεισοδίων που προκάλεσαν οργανώσεις της άκρας αριστεράς την Τρίτη 14/02/2017.

Η συνεδρίαση διεξήχθη στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.


Ο μάρτυρας, ονόματι Ruben Sanz Rodriguez, δήλωσε «αντιεξουσιαστής» προκαλώντας τα μειδιάματα των παρισταμένων, καθώς στο ακροατήριο προς υποστήριξή του (εκτός από ολόκληρο το μιντιακό κατεστημένο) βρίσκονταν και υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, ο πρώην Υπουργός του Συριζα, Θοδωρής Δρίτσας!

Ο Rodriguez εμφανίστηκε στο ακροατήριο κρατώντας ένα πάκο έγγραφα, από τα οποία άρχισε να διαβάζει ένα πολιτικό μανιφέστο για τον καπιταλισμό και το παρακράτος που κυνηγάει δήθεν τους «από τα κάτω» αναρχικούς αγωνιστές. Εμείς είμαστε οι «από τα κάτω» και εκείνοι που μας κυνηγάνε είναι οι «από τα πάνω» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Δεν μας είπε όμως ο μάρτυρας για τους συντρόφους του κουκουλοφόρους που κάθε λίγο καίνε την Αθήνα, καταστρέφουν περιουσίες και διαπράττουν κακουργηματικές πράξεις εντελώς ανενόχλητοι χωρίς να τους εμποδίζει κανένας από το Κράτος.  

Οι πολιτικές αναλύσεις στις οποίες προέβαινε ο μάρτυρας προκάλεσαν την αντίδραση του Δικαστηρίου, με την Πρόεδρο να του επισημαίνει ότι αυτά είναι για άλλους χώρους και το Δικαστήριο ενδιαφέρεται μόνο για πραγματικά περιστατικά.

Η Πρόεδρος ρώτησε τον Rodriguez αν η Χρυσή Αυγή πήρε κάποια θέση για την επίθεση που δέχθηκε ο ίδιος μαζί με άλλον έναν σύντροφό του μέσα στο στέκι «Αντίπνοια» στις 30-06-2008 από δέκα άτομα.

«Ναι», απάντησε ο Rodriguez, «δεκαπέντε μέρες μετά βγάλανε ανακοίνωση στην εφημερίδα τους και είπαν ότι δεν έχουν καμία σχέση το περιστατικό. Το αρνηθήκανε. Η εμπλοκή τους όμως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο πρώτος που μπήκε μέσα στο στέκι, μας είπε τη φράση “Έχετε τα χαιρετίσματα της Χρυσής Αυγής, θα σας γαμήσουμε”».

Η δήλωση αυτή του μάρτυρα, πυροδότησε έναν έντονο διάλογο με τους συνηγόρους υπεράσπισης:

«Χρ Τσάγκας: Στην πρώτη σας κατάθεση αναφέρατε κάτι τέτοιο;
Rodriguez: Όχι.
Χρ. Τσάγκας: Για ποιο λόγο;
Rodriguez: Δεν απαντώ.
Χρ. Τσάγκας: Έστω, στην δεύτερη κατάθεσή σας αναφέρατε κάτι τέτοιο;
Rodriguez: Είπα ότι ο πρώτος που μπήκε είπε κάτι.
Χρ. Τσάγκας: Αυτό το κάτι, το εξειδικεύσατε; Περιγράψατε ακριβώς αυτά τα λόγια;
Rodriguez: Όχι.
 Χρ. Τσάγκας: Σχεδόν δέκα χρόνια μετά το θυμηθήκατε και το καταθέτετε σήμερα εδώ;»

Τη σκυτάλη έλαβε ο Δημήτριος Παπαδέλλης:

«Παπαδέλλης: Πείτε μας ένα στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ότι στελέχη της Χρυσής Αυγής γνώριζαν ή εμπλέκονται στην επίθεση. Δεν θέλω πολλά, ένα πείτε μου.
Rodriguez: Σίγουρα συνδέονται γιατί είναι παρακράτος.
Παπαδέλλης: Είναι παρακράτος. Έτσι. Αυτή είναι η απάντησή σας. Ευχαριστώ. Αυτά είναι τα στοιχεία;»

Μετά την Πρόεδρο, έκανε ερωτήσεις η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου:

«Εις.: Δόθηκε κάποια εντολή από τη Χρυσή Αυγή για την επίθεση εναντίον σας;
Μ: Η ηγεσία ξέρει, έχουν στρατιωτική δομή και ιεραρχία και συνεπώς ξέρουν. Έτσι λειτουργούν, με εντολές.
Εις: Υποθετικά το λέτε δηλαδή. Δεν γνωρίζετε κάποιο πραγματικό περιστατικό».

Η δίκη διακόπηκε για μία εβδομάδα και θα συνεχιστεί την επόμενη Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στην αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού.