Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Αυτόπτης μάρτυρας για υπόθεση ΚΚΕ: Ήταν ένας απλός τσακωμός


Η κατάθεση του Αναστάσιου Λυριντζή,  τελευταίου μάρτυρα για την υπόθεση του ΚΚΕ, επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις.

Πρόκειται για τον μοναδικό «ουδέτερο» μάρτυρα, καθώς δεν είναι στέλεχος του ΠΑΜΕ, αλλά οδηγός της ΕΘΕΛ που έτυχε να δει το περιστατικό την ώρα που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Πέραμα-Πειραιάς.

Την ώρα που έφτασε μπροστά από το ναυπηγείο του Παπίλα, αναγκάστηκε να σταματήσει και κατέβηκε από το λεωφορείο, καθώς υπήρχε συγκεντρωμένος κόσμος στη μέση του δρόμου.

Ως αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων, ο Λυριντζής αποδόμησε πλήρως το σαθρό κατηγορητήριο περί «απόπειρας ανθρωποκτονίας» και «οργανωμένης δολοφονικής επίθεσης». 

Ρωτήθηκε επισταμένα για το ζήτημα αυτό τόσο από την πολιτική αγωγή όσο και την υπεράσπιση και είπε τα παρακάτω εξόχως διαφωτιστικά:

«Λυρ:…Ήταν μια απλή συμπλοκή, μία μάζα ανθρώπων που πλακωνόντουσαν. Δεν κατάλαβα ότι ήταν η Χρυσή Αυγή. Τους κατηγορούμενους δεν τους αναγνωρίζω. Δεν τους είδα στο επεισόδιο.

Εγώ νόμισα ότι ήταν δύο ομάδες εργαζομένων που παίζανε ξύλο. Δεν σχημάτισα την εντύπωση ότι υπήρχε ανθρωποκτόνος σκοπός….

Το περιστατικό κράτησε 15 λεπτά όχι 3. Δεν ήταν σύντομο. Αν κάποιος ήθελε να σκοτώσει κάποιον, θα το είχε κάνει. Εγώ κατάλαβα ότι γινόταν ένας απλός τσακωμός.

Να τραυματίσουνε θέλανε, όχι να σκοτώσουνε, δεν θεωρώ ότι υπήρχε ανθρωποκτόνος δόλος. ….
….. Ένα μπουλούκι είδα, δεν είδα κάποιον να ηγείται, να είναι επικεφαλής ή να δίνει εντολές. Δεν αντιλήφθηκα να πετιούνται πέτρες. Γινόταν απρεπείς χειρονομίες και από τις δύο πλευρές. Και οι δύο έβριζαν και προκαλούσαν. Δεν κάνανε όλοι το ίδιο, άλλοι ήταν πιο εξαγριωμένοι, άλλοι πιο ήρεμοι.

Υπήρχαν και κάποιοι που προσπαθούσαν να κατευνάσουν τα πνεύματα….
….ΤΑΓΜΑΤΑ ΕΦΟΔΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ. Τι είναι αυτό; Δεν ξέρω τι είναι τάγματα εφόδου, δεν καταλαβαίνω

Πολλές και εύστοχες ερωτήσεις έγιναν από τον συνήγορο του Ηλία Κασιδιάρη, Δημήτριο Παπαδέλλη:

«Παπ: Αυτή την ομάδα που βλέπετε εκείνη την ώρα, εσάς σας προκαλεί το ενδιαφέρον να την παρακολουθήσετε, έχουν ρούχα που να σας προκαλούν το ενδιαφέρον;
Λυρ: Όχι.
Παπ: Φοράνε μπλουζάκια με μαίανδρο; Έχουν διακριτικά με το σήμα της Χρυσής Αυγής;
Λυρ: Όχι. Αν υπήρχαν διακριτικά, ιδίως όταν τελείωσε ο τσακωμός και χωρίστηκαν, θα τα έβλεπα...
Παπ: Εσείς την ώρα που περνάγατε, ήσαστε μάλιστα 22 χρόνια επαγγελματίας οδηγός, την ώρα λοιπόν που περνάγατε είχατε την παράσταση ότι ήταν εμπλεκόμενοι άτομα από το κόμμα της Χρυσής Αυγής;
Λυρ: Όχι.
Παπ: Αν σας ρώταγε την επόμενη στιγμή η σύζυγός σας, ο φίλος σας, ένας επιβάτης που θα έμπαινε, αν σας ρώταγε «τι έγινε;», τι θα του απαντούσατε; Θα λέγατε ότι χτύπησε η Χρυσή Αυγή ή το ΚΚΕ;
Λυρ: Αν στην επόμενη στάση με ρώταγε κάποιος θα έλεγα «πλακωθήκανε άτομα πίσω μου».
Παπ: Ερώτηση κύριε. Πηγαίνανε στοιχισμένοι, πηγαίνανε με τριάδες, εξάδες, οκτάδες;
Λυρ: Τίποτα από όλα αυτά.
Παπ: Πώς πηγαίνανε; Εξηγήστε το στο δικαστήριο.
Λυρ.: Πηγαίνανε σαν μπουλούκι.
Παπ: Μπουλούκι, έτσι. Πάμε παρακάτω…».

Στην επόμενη συνεδρίαση, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 01 Φεβρουαρίου 2017 στην αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού, θα ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων (αξιολόγηση μαρτύρων) για την υπόθεση του ΚΚΕ.