Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής: Η πειθαρχία δεν μπορεί να ποινικοποιείται - Σε κάθε κόμμα υπάρχει πειθαρχία!


Με την κατάθεση της Χρυσούλας Ρουπακιά συνεχίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση η δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών.

Εντύπωση όμως προκάλεσε η δήλωση-ομολογία ενός εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής ότι κάθε πολιτική οργάνωση έχει πειθαρχία και επομένως αυτό δεν μπορεί να συνιστά επιβαρυντικό στοιχείο για κάποιο κόμμα.  

Η δήλωση αυτή δεν λέει κάτι το πρωτότυπο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση συνιστά ανοιχτή παραδοχή ότι το παραπεμπτικό βούλευμα είναι παντελώς αστήρικτο.

Τούτο διότι, το κατηγορητήριο που συνέταξε ο Ντογιάκος, βασίζεται  κατά το μεγαλύτερο μέρος του στον ισχυρισμό ότι αφού η Χρυσή Αυγή είχε ιεραρχία και πειθαρχία, γι’ αυτό το λόγο είναι εγκληματική οργάνωση!

Ο διάλογος μεταξύ Προέδρου και συνηγόρου είναι χαρακτηριστικός:
«Συνήγορος: Πώς θα χαρακτηρίζατε την πειθαρχία στη Χρυσή Αυγή;
Πρόεδρος: Πρώτα να σας πει αν γνωρίζει περί πειθαρχίας.
Συνήγορος: κυρία Πρόεδρε, σε κάθε οργάνωση υπάρχει πειθαρχία. Δεν ποινικοποιείται η πειθαρχία εδώ πέρα.»

Κατά τα λοιπά, η συνεδρίαση κύλησε με δεκάδες ερωτήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής (οικογένεια Φύσσα, αλιεργάτες και ΠΑΜΕ) προς την μάρτυρα. Οι ερωτήσεις αφορούσαν κυρίως τις εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής στις οποίες είχε παρευρεθεί η μάρτυρας.

Απαντώντας, η Χρυσούλα Ρουπακιά είπε ότι οι εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής ήταν ανοικτές σε όλον τον κόσμο και μπορούσε να πάει όποιος ήθελε. Την ίδια τη συγκίνησε η προσφορά του κόμματος στον ελληνικό λαό, με διανομές τροφίμων, προσφορές ρούχων σε αναξιοπαθούντες Έλληνες και γι’ αυτό το λόγο αποφάσισε να γίνει ψηφοφόρος. Στις συγκεντρώσεις δεν φορούσαν όλοι τα ίδια ρούχα, ενώ τα άτομα με μαύρες μπλούζες και παντελόνια δεν διαπίστωσε να έχουν κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση και θέση μέσα στο κόμμα. 

Για τον αδελφό της είπε ότι δεν ήταν καθόλου αθλητικό άτομο, κάπνιζε 5 πακέτα τσιγάρα την ημέρα και δεν μπορούσε να ανέβει ούτε τα σκαλοπάτια του σπιτιού της.

Η κατάθεση της Χρυσούλας Ρουπακιά δεν ολοκληρώθηκε, αλλά θα συνεχιστεί σε κάποια από τις προσεχείς συνεδριάσεις, καθώς η ίδια επικαλέστηκε κώλυμα για την αυριανή συνεδρίαση λόγω προβλήματος υγείας συγγενικού της προσώπου.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη 19 Ιουλίου με την κατάθεση του Νικόλαου Χατζηευστρατίου, ενός εκ των φίλων του Φύσσα.