Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Δίκη Χ.Α.: Όμηρος της πειθαρχικής του δίωξης ο μάρτυρας Δημήτρης Χατζησταμάτης



Τρίτη και τελευταία συνεδρίαση σήμερα για την κατάθεση του εξωτερικού φρουρού των φυλακών Κορυδαλλού Δημήτρη Χατζησταμάτη, ο οποίος το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 βρέθηκε έξω από το Κοράλλι και μίλησε με την παρέα του Παύλου Φύσσα.



Ο Χατζησταμάτης δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει με βεβαιότητα κάποιον εκ των κατηγορουμένων, λέγοντας μόνο για δύο εξ αυτών ότι «είμαι μπερδεμένος ανάμεσα στον κύριο και τον κύριο, ίσως ήταν κάποιος από τους δύο, αλλά δεν είμαι σίγουρος 100%».

Είπε ότι δεν έχει «εικόνα για το τι είναι τα τάγματα εφόδου» και ότι εκείνο το βράδυ πίστεψε πως η διαφορά ανάμεσα στις δύο παρέες είχε αθλητικό περιεχόμενο και μόνο την επόμενη μέρα ακούγοντας τα δελτία ειδήσεων σχημάτισε την εντύπωση ότι ήταν πολιτικό το ζήτημα.

Από τις ερωτήσεις που δέχθηκε από τους συνηγόρους της υπεράσπισης, προέκυψε ότι ο μάρτυρας είναι ουσιαστικά «όμηρος» της πειθαρχικής δίωξης που ξεκίνησε εναντίον του από το Υπουργείο Δικαιοσύνης την επόμενη μέρα της ανθρωποκτονίας. Ο μάρτυρας παραδέχθηκε ότι οι κατηγορίες που του αποδίδονται στα πλαίσια της πειθαρχικής διαδικασίας βάρυναν και ακόμα τον βαρύνουν ψυχολογικά στις καταθέσεις που έχει δώσει για την υπόθεση Φύσσα τόσο στις ανακρίτριες όσο και στο ακροατήριο.

Από τις 19-09-2013, ο Χατζησταμάτης μετατέθηκε με κατεπείγον έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης από την εξωτερική φρουρά του Κορυδαλλού στο τμήμα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης (!) της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Έπειτα από τρία χρόνια, η ΕΔΕ δεν έχει ολοκληρωθεί και ο ίδιος δεν έχει καμία ενημέρωση (όπως ισχυρίστηκε τουλάχιστον) για την εξέλιξη της διαδικασίας. Η δήλωση αυτή ώθησε τους συνηγόρους υπεράσπισης να υποβάλουν αίτημα στο Δικαστήριο να προσκομιστεί ολόκληρος ο πειθαρχικός φάκελος του μάρτυρα ή τουλάχιστον κάποιο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος για τον οποίο διώκεται, καθώς ο ίδιος απέφυγε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, αν και εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι σχετίζεται με πράξεις και παραλείψεις του το βράδυ της ανθρωποκτονίας. Μάλιστα πρόσθεσε  ότι η υπηρεσία του αναμένει την «ολοκλήρωση της κατάθεσής του στο ακροατήριο» για να τον επαναφέρει στην κανονική του θέση στην εξωτερική φρουρά των Φυλακών Κορυδαλλού.

Σε αυτά τα γεγονότα στηρίχθηκε η υπεράσπιση για να αποδομήσει την αξιοπιστία του μάρτυρα, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η μετάθεση αυτή, καθώς και οι κατηγορίες που του αποδίδονται σε πειθαρχικό-υπηρεσιακό επίπεδο, είναι λογικό να επηρεάζουν την κατάθεσή του και να τον αναγκάζουν να καταθέσει πράγματα τα οποία ουδέποτε έλαβαν χώρα, προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του.

Ο κ. Δημήτρης Παπαδέλλης, συνήγορος υπεράσπισης του Ηλία Κασιδιάρη, τόνισε ότι σήμερα για πρώτη φορά ο μάρτυρας προβάλλει τον ισχυρισμό περί συγκεντρωμένων χρυσαυγιτών που «διευκόλυναν ψυχολογικά τον Ρουπακιά» και ότι αυτό γίνεται για να μεταθέσει σε άλλους τις όποιες προσωπικές ευθύνες του αποδίδονται για το συμβάν.

Αμέσως μετά, ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερωτήσεις του δικηγόρου κ. Γεώργιου Μιχαλόλια είπε ότι ήταν θαμώνας επί σειρά ετών στην καφετέρια Κοράλλι, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, και ουδέποτε διαπίστωσε να είναι «άντρο χρυσαυγιτών» όπως είχαν υποστηρίξει παλαιότερα μάρτυρες από το περιβάλλον της οικογένειας Φύσσα. Στην καφετέρια σύχναζαν μόνο άτομα τα οποία πήγαιναν για να παρακολουθήσουν αγώνες.

Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 11 Ιουλίου με τις καταθέσεις της αδελφής του Ρουπακιά, Χρυσούλας και της κοπέλας του Φύσσα, Χρύσας Τοσλούκου.