Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Ειδικός Φρουρός Μπιάγκης: Ούτε τάγμα εφόδου ούτε οργανωμένο σχέδιο - Ήταν συμπλοκή μεταξύ δύο ανδρών


Με την αποκαλυπτική κατάθεση του Ειδικού Φρουρού Ανδρέα Μπιάγκη συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι απαντήσεις του μάρτυρα έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση την πολιτική αγωγή, η οποία έβλεπε τους ισχυρισμούς της να καταρρίπτονται ένας προς έναν. 

Ο άνδρας της ομάδας ΔΙΑΣ ξεκίνησε την κατάθεσή του λέγοντας ότι στο παρελθόν είχε σταλεί από την υπηρεσία του σε επιτήρηση εκδηλώσεων της Χρυσής Αυγής, οι οποίες όπως είπε ήταν ειρηνικές, περιελάμβαναν διανομή φυλλαδίων, χωρίς επεισόδια ή αξιόποινες πράξεις, ενώ οι συμμετέχοντες στην πορεία προχωρούσαν κανονικά, χωρίς να είναι σε παράταξη.


Για το περιστατικό της ανθρωποκτονίας είπε ότι δεν διαπίστωσε την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου, ότι τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Κοράλλι δεν κρατούσαν ρόπαλα, δεν φορούσαν παντελόνια παραλλαγής και σε κάθε περίπτωση δεν συμμετείχαν με κανένα τρόπο στον θανάσιμο τραυματισμό του Παύλου Φύσσα. Μόλις οι αστυνομικοί φτάσαν στην οδό Παναγή Τσαλδάρη, τα άτομα αυτά «σπάσανε» στα στενά, αποχώρησαν και η συμπλοκή ήταν μεταξύ Ρουπακιά και Φύσσα, οι οποίοι αντάλλασαν μπουνιές και κλωτσιές.  Διευκρίνισε επίσης ότι δεν υπήρχε συνοδηγός στο αμάξι του Ρουπακιά και δεν υπήρξε κάποιος που να προσπάθησε να παρεμποδίσει τη σύλληψή του.

Παραθέτουμε αυτούσιους τους διαλόγους:

ΜΠΙΑΓΚΗΣ: Έχω βρεθεί σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής κάποιες φορές για επιτήρηση για να δώσουμε κάποια εικόνα στην υπηρεσία μου, όπως γίνεται για όλους τους πολιτικούς χώρους. Στον Πειραιά ήτανε συγκεκριμένα. Εμείς παρατηρούσαμε από απόσταση για να δώσουμε μια εικόνα πόσα άτομα είναι και αν είναι ειρηνική. Πετούσανε φυλλάδια και η εκδήλωση ήταν ειρηνική, δεν διαπιστώσαμε κάποια αξιόποινη πράξη. Δεν ήτανε παρατεταγμένοι, απλά ήταν κάποια άτομα τα οποία περπατάγανε στο δρόμο και μοιράζανε φυλλάδια.

****************

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θέλω να μας πείτε το βράδυ εκείνο στο Κερατσίνι, πώς ήταν εκείνα τα άτομα, ήσαν παρατεταγμένοι;
ΜΠΙΑΓΚΗΣ: Σαν ένα μπουλούκι ήταν στο δρόμο. Δεν είδα να κρατάνε ρόπαλα. Δεν υπήρχε κάποιο άτομο που να έδινε παραγγέλματα ή προσταγές, απλά μιλάγανε μεταξύ τους έξω από το Κοράλλι. 15 άτομα από αυτούς αποσπάστηκαν και έτρεξαν προς την Τσαλδάρη, όταν όμως κατευθυνθήκαμε από πίσω τους αυτοί «σπάσανε» και φύγανε προς τα στενά. Δεν αναμίχθηκαν στην ανθρωποκτονία του Φύσσα. Όταν προσεγγίσαμε είδαμε ότι η συμπλοκή ήταν ανάμεσα σε δύο, ο Ρουπακιάς με το Φύσσα έπαιζαν ξύλο, έριχναν μπουνιές και κλωτσιές ο ένας στον άλλον.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είδατε να υπάρχει άλλο άτομο μέσα στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά ή ήταν μόνος του;
ΜΠΙΑΓΚΗΣ: Ήταν μόνος του.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Προέβαλλε κάποια αντίσταση;
ΜΠΙΑΓΚΗΣ: Όχι ήταν ήρεμος. Ούτε πήγε κάποιος άλλος να παρεμποδίσει τη σύλληψη.

****************

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Θα σας δείξω κάποιες φωτογραφίες από συγκεντρώσεις της Χρυσής Αυγής για να μας πείτε αν συμφωνούν με την εικόνα που είδατε εκείνο το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου στο Κερατσίνι από πλευράς ενδυμασίας.
(δείχνει μία φωτογραφία όπου τα άτομα φοράνε διαφορετικά ρούχα ο καθένας, τζιν, φόρμες κλπ. και δύο φωτογραφίες με άτομα που φοράνε παντελόνια παραλλαγής)
ΜΠΙΑΓΚΗΣ: Περισσότερο αυτή (υποδεικνύει την πρώτη)
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Δηλαδή δεν φοράγανε παραλλαγές;
ΜΠΙΑΓΚΗΣ: Όχι εκείνο το βράδυ δεν υπήρχανε άτομα με παραλλαγές. 

***************

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Έναν άνθρωπο κοντοκουρεμένο και που φοράει σκουρόχρωμα ρούχα, ο οποίος είναι μέλος της Χρυσής Αυγής, με έναν άλλον άνθρωπο ο οποίος έχει την ίδια εξωτερική εμφάνιση αλλά είναι απλός οπαδός της Χρυσής Αυγής, εσείς μπορείτε να τον ξεχωρίσετε; Να πείτε δηλαδή από την εξωτερική εμφάνιση ποιος είναι μέλος και ποιος οπαδός;
ΜΠΙΑΓΚΗΣ: Όχι.
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Ωραία. Θέλω να ρωτήσω. Αναφερθήκατε σε κάποια άτομα τα οποία είδατε εκείνο το βράδυ στην Π. Μελά. Και από την εξωτερική εμφάνιση εσάς σας παρέπεμψε σε ένα χώρο που λέτε εσείς της Χρυσής Αυγής. Γνωρίζετε εσείς αν ήτανε μέλη ή απλοί οπαδοί, υποστηρικτές του κόμματος;
ΜΠΙΑΓΚΗΣ: Τώρα για τα μέλη και τους απλούς υποστηρικτές δεν μπορώ να τη διακρίνω, δηλαδή… δεν μπορώ να πω αν ήτανε μέλος, αν ήτανε οπαδός του κόμματος ή υποστηρικτής.  

***************

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ: Η εικόνα που διαμορφώσατε από το περιστατικό με βάση τα άτομα που είδατε έξω από το Κοράλλι, σας δόθηκε η εντύπωση ότι ενεργούσαν αυτοσχεδιάζοντας εκείνη τη στιγμή τι θα κάνουν ή με βάση οργανωμένο σχέδιο;
ΜΠΙΑΓΚΗΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω. Δεν μπορώ να πω ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο.